Eetgedrag en corona

Besteden Nederlanders met alle coronamaatregelen juist meer aandacht aan hun gezondheid door bijvoorbeeld gezond te eten of hun weerstand te verhogen? Of voelen zij zich meer aangetrokken tot gezellig bakken of frituren en gaan ze uit verveling meer snoepen en snacken? Middels een Quickscan naar het eetgedrag van Nederlanders wil het Voedingscentrum antwoord op deze vragen. Onderzoeksbureau Flycatcher heeft dit onderzoek voor het Voedingscentrum uitgevoerd. In totaal hebben 1030 Nederlanders van 18 jaar en ouder aan het onderzoek deelgenomen.

  • De grootste verandering zien we in de hygiëne rondom het koken: twee derde is vaker en/of beter de handen gaan wassen en bijna de helft let beter op de hygiëne tijdens het koken; ›
  • Een derde is meer op het gewicht gaan letten de afgelopen weken, ofwel door in de gaten te houden of het gewicht stabiel blijft ofwel door actief te gaan afvallen;
  •  Opvallend is dat het vooral Nederlanders onder de 30 jaar zijn die gezonder zijn gaan eten, minder alcohol zijn gaan drinken en meer zijn gaan bewegen

Koopgedrag

Bijna driekwart van de Nederlanders heeft de afgelopen weken boodschappen gedaan in de winkel, 3% heeft alles laten thuisbezorgen en bij 15% heeft iemand anders alle boodschappen gedaan. Men deed dit één tot enkele keren per week. De helft van de Nederlanders geeft aan minder vaak boodschappen te hebben gedaan, 45% even vaak als normaal en 5% vaker. Driekwart heeft de afgelopen weken op dezelfde plekken als normaal boodschappen gedaan. Toch is bijna een tiende vaker naar de lokale slager, bakker en/of groenteboer gegaan. Verder geeft ruim een tiende aan vaker dan normaal een boodschappenlijstje te hebben gebruikt.

Soorten voedingsmiddelen

Het overgrote deel geeft in de afgelopen weken dezelfde soorten voedingsmiddelen te hebben gekocht (73%). Daarentegen geeft een klein deel aan vaker houdbare producten (17%) of diepvriesproducten (11%) te hebben gekocht. Het zijn juist hoogopgeleide Nederlanders die vaker biologische, lokale en seizoensproducten hebben gekocht. Producten waarvan de afgelopen weken met name meer is gekocht: – fruit; – afbakbroodjes; – deegwaren; – soepen en sauzen uit zak, pot of blik; – peulvruchten uit zak, pot of blik. Waar drie tiende de afgelopen weken vaker dan normaal maaltijden heeft laten thuisbezorgen of afgehaald (vooral jongere en hoogopgeleide Nederlanders), heeft twee tiende dit juist minder vaak gedaan. Het zijn vooral maaltijden of een menu van een lokaal restaurant (59%), pizza (35%), frituur (23%) of sushi (23%) die vaker zijn thuisbezorgd of afgehaald de afgelopen weken.

Eetgedrag

Het merendeel van de Nederlanders geeft aan niet anders te zijn gaan eten dan normaal (83%). Toch geeft 10% aan gezonder en 7% ongezonder te zijn gaan eten. Het zijn vooral vrouwen, hoogopgeleiden en Nederlanders onder de 30 jaar die ongezonder zijn gaan eten. Opvallend is dat ook juist jongere Nederlanders gezonder zijn gaan eten de afgelopen weken. Meer tijd en ruimte om gezond te koken (30%), meer behoefte om de weerstand te verhogen (30%) en meer tijd en ruimte om bewust met gezonde voeding bezig te zijn (26%), zijn de meest genoemde factoren die bijdragen aan gezonder eetgedrag. Factoren die juist bijdragen aan ongezonder eetgedrag zijn: meer ongezonde verleidingen thuis (36%), meer ontspanningsmomenten (32%) en meer verveling (22%). Bron:voedingswijzer.nl

 

Jan Meerlo

Oprichter JM Fruitpakketten

”Wij werken het liefst met zoveel mogelijk producten uit de eigen regio. Appels, peren, pruimen, wortels, aardbeien en nog veel meer producten nemen wij af van onze vaste telers uit Westfriesland. Dagvers en heel erg gezond.

Bij het samenstellen van onze fruitpakketten  gebruiken we geen onnodig verpakkingsmateriaal en werken we met recyclebaar materiaal. Voor het milieu is het eten van seizoensfruit uit je eigen regio het beste. Alle vruchten die bij ons binnenkomen worden eerst nauwkeurig gekeurd.

Jan Meerlo

Favoriete blogs